Autor: Tööstusuudised.ee • 30. aprill 2019

Eesti Puitmajaliit saab uue juhatuse

Eesti Puitmajaliidu aprillis toimunud üldkoosolek
Foto: Eesti Puitmajaliit
Eesti Puitmajaliit valis korralisel üldkoosolekul järgmiseks kaheks aastaks uue juhatuse. Juhatuse esimehena jätkab Kaarel Väer.

Puitmajaliidu uude juhatusse kuuluvad lisaks esimehele Kaarel Väerile (Saare Erek AS) ka aseesimees Martin Talts (KMT Prefab OÜ), Renee Mikomägi (EstNor OÜ), Ragner Lõbu (Hobbiton OÜ), Siim Leisalu (Timbeco Woodhouse OÜ) ja Tarmo Tamm (Peetri Puit OÜ).

Juhatuse esimehena jätkav Kaarel Väer kinnitas pressiteate vahendusel, et katusorganisatsioonina on puitmajaliidul sektori arendamisel hulgaliselt väljakutseid. „Töötame igapäevaselt selle nimel, et Eesti puitmajatootjate maine sihtturgudel oleks hea - ühtne kommunikatsioon, avatus ning koostööle orienteeritus on meid tõstnud küll Euroopa puitmajatootjate tugevaimate tegijate hulka, kuid teha on veel palju,“ sõnas Väer.

Arvestades koduturu piiratud mahtu on oluline keskenduda ka tulevikus eelkõige ekspordi arendamisele. „Kindlasti on keeruline esindada kõiki ettevõtteid ning sihtturge, kuid erialaliiduna on meile oluline iga liige ning oma tegevuskavade ning projektide koostamisel oleme seda ka silmas pidanud," ütles Väer ja lisas, et 2018. aastal tunnustas MKM Eesti Puitmajaliitu kui parimat ettevõtluse edendajat ning see on kindlasti märk, et organisatsiooni töös on olnud silmapaistvaid õnnestumisi.

Juhatuse aseesimeheks valitud KMT Prefab OÜ juhatuse liige Martin Talts toob sektori peamise arengutakistusena välja puidust projekteerimise kompetentsiga inseneride puuduse. Kuna sektor kasvab ja areneb stabiilselt, eeldab see pidevat tööjõu pealekasvu. „Tootmisettevõttena on meil alati mitmeid protsesse võimalik oma ahelast nö välja tõsta. Samas on selge, et kulukate vigade vältimiseks, tootmisprotsessi üle kontrolli omamiseks ning lisandväärtuse kasvatamiseks peab insenertehniline kompetents olema juhitud nö majast seest. Seda ei ole võimalik teha, kui tööjõuturul spetsialiste lihtsalt ei ole,“ märkis Talts.

See on kindlasti valdkond, millega nii sektor, erialaliit kui ka konkreetselt juhatus peab terviklikult tegelema, on Talts veendunud.

Juhatuses alustavad uute liikmetena tööd ka Timbeco Woodhouse OÜ juhatuse liige Siim Leisalu ning Peetri Puit OÜ juhatuse liige Tarmo Tamm.

Leisalu hinnangul on sektori tasandil oluline tegeleda ka digitaliseerimisega. „Suurte peatöövõtjatega koostööd tegevate puitmajatootjate BIM-kompetents on täna kindlasti oodatust madalam,“ ütles Leisalu. Kindlasti ei ole see kõikide puitmajatootjate jaoks eluliselt oluline, kuid suuremahulistes projektides on see eelkõige moodulmajade või fassaadilahenduste tootjana osalevatele ettevõtetele konkurentsis püsimiseks määrava tähtsusega.

Peetri Puit OÜ juhatuse liige Tarmo Tamme hinnangul on vajalik suurendada ka puidu kasutust kohalikus ehituses. Mets on Eesti kõige suurem mõistliku aja jooksul taastuv loodusvara ja seda targalt kasutades ja lisaväärtust andes luuakse rikkust tervele riigile. „Puidust majade ehitamisega seome CO2 hoonetesse, sisuliselt võtame selle süsiniku ringlusest välja“. Tamm lisas, et kuni keskkonnasõbraliku käitumise üheks määrajaks on CO2 emissioon, on raske, kui mitte võimatu puidule alternatiivi leida.

Eesti Puitmajaliidu juhatus võib põhikirja järgi olla 5-7 liikmeline ning valitakse kaheks aastaks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077